5 redenen waarom ondernemers een merk willen

5 redenen waarom ondernemers een merk willen

Ben jij ondernemer met een eigen bedrijf en wil je nu en in de toekomst de juiste klanten aantrekken? Dan heb je een merk nodig zodat de juiste mensen begrijpen wat je doet. Klanten die je waarderen en weten waarom jij de beste keus voor hen bent. Een sterk merk geeft vertrouwen in je product of dienst. Doordat ze je regelmatig zien en je merk herkennen, komen klanten naar je toe. In deze blog neem ik je mee in 5 redenen waarom ondernemers een merk willen maken van hun bedrijf. Wat zou voor jou een reden zijn om van je bedrijf een sterk merk te maken? Lees ze goed door en kijk welke voor jou van toepassing zijn. Ben je benieuwd of je zelf al een sterk merk hebt? Scroll dan naar het einde van dit artikel.

In dit artikel

Waarom heeft mijn bedrijf een merk nodig?

Reden #1 – Ik wil dat mensen mijn bedrijf herkennen en overal tegen komen.

Een merk heb je nodig om te worden herkend. Vergelijk het met een enorm schap in de supermarkt. Vol producten en aanbiedingen. Hoe zorg je dat mensen jouw bedrijf herkennen? Het merk, de branding van jouw bedrijf, is als de verpakking om een product. Deze verpakking moet duidelijk zijn en opvallen bij de juiste doelgroep. Een sterk merk is ook wel de verpakking van jouw business idee. Daardoor vinden de juiste mensen jouw bedrijf en geloven ze in wat je doet. Herkenbaarheid dankzij een sterk merk levert meer klanten op!

Reden #2 – Ik zie mogelijkheden voor groei, een professioneel merk zou me hier bij helpen.

Je bedrijf en brand zijn continue in beweging. Veel ondernemers komen na de beginperiode in een fase dat het steeds drukker wordt. Het klantenbestand groeit, samen met de uitdagingen om het bedrijf goed te blijven runnen. In de waan van de dag is het lastig om verder vooruit te denken. Hoe zorg ik dat alle medewerkers dezelfde koers blijven varen? En doen we nog wat we eigenlijk willen doen? Een professioneel merk ontwikkelen kan hier bij helpen. Om te beginnen bij de Brand Identiteit. Waarom bestaat mijn bedrijf? Voor wie werken we graag? Wat wil ik uitstralen? Dit wordt vertaald in de merkstrategie. In een merkstrategie traject bepaal je welke stappen nodig zijn om je bedrijf verder te laten groeien en welke middelen hiervoor nodig zijn. Het resultaat is een toekomstbestendig, professioneel merk. Zo kun je vol vertrouwen ondernemen.

Reden #3 – Mijn klanten weten waarom ik de beste keus voor hen ben en vertrouwen in mijn product of dienst.

Mijn klanten zijn mijn grootste fans. Ze blijven terugkomen en nemen nieuwe klanten mee. Dit is wat je wil! En dit wordt makkelijker als je een sterk merk hebt waar klanten zich mee kunnen identificeren. Denk maar aan je eigen favoriete merken… (Ben je een echte Apple fan of juist niet? Waar koop je het liefst je kleren? Wie volg je graag op social media?)

Reden #4 – Ik wil mij kunnen onderscheiden van de concurrentie

Je wilt dat jouw doelgroep jou kan herkennen, dat je ze kan overtuigen waarom jouw dienst of product waardevol voor ze is. En ook voor wie je bedrijf NIET is. Zoals Marie Forleo altijd zegt: ‘Don’t try to be everything to everyone.’ Om je te kunnen onderscheiden als bedrijf heb je dus een merk nodig.

Persoonlijk voorbeeld
Een eigen bedrijf is soms hard werken en daarom willen we ook hard kunnen ontspannen bij Ferrule. Twee jaar geleden besloten we dat we onze stad wilden kunnen ontvluchten om te kunnen relaxen in het groen. Op tien minuten rijden staat gedurerende het kampeerseizoen onze caravan in het bos. Heerlijk! Daar moest natuurlijk wel een caravan voor worden aangeschaft. Tijdens het zoeken naar een geschikte caravan doorliepen we (onbewust) een aantal stappen.

Stap 1: Valt het merk op? Dit is een combinatie van kleur, ontwerp en design elementen. Wij zochten, zover dat mogelijk is binnen het caravan aanbod, een beetje stijlvolle caravan. We wilden ons kunnnen ONDERSCHEIDEN van de gemiddelde pensionaris met glanzende nieuwe caravan en voortent ter grote van onze huidige woonkamer. De stralend witte Jan de Bouvrie caravan was overduidelijk niet ontworpen voor ons.

Stap 2: Is het DUIDELIJK wat het is en kan? De indeling van caravans kan onderling verschillen en qua features kan je het zo gek mogelijk maken. Wij waren vooral op zoek naar een betaalbaar tweedehands model, mocht ons bosplan ons niet bevallen. Een lekker bed zou wel fijn zijn en een zitje. En grote ramen zodat we veel van het bos kunnen zien. Luxe badkamer geen vereiste.

Stap 3: WAAROM zou het mij iets schelen? De caravan showrooms die wij bezochten waren duidelijk niet gericht op het verkopen aan jonge stellen. De meeste caravans worden aangeprezen met een dure mover. Hier konden we niet slagen, maar het was ons wel duidelijk wat we wel en niet wilden. De zoektocht werd vervolgd op marktplaats waar we uiteindelijk bij een leuk gezin terecht kwamen die met pijn in het hart hun KIP Carvan verkochten. Hun enthousiaste verhalen over ontspannen en leuke vakanties wakkerden ons VERLANGEN aan.

Dit is Stap 4: Waarom zou je dit kopen? De beslissing werd gemaakt, nu alleen nog kwestie van onderhandelen. Leuke prijs, inclusief inboedel.

Dit is de laatste, stap 5: Wat zijn de FEATURES? Eigenschappen zoals prijs die doelgroep afhankelijk zijn. Bonus: de grijze KIP paste perfect achter de Volvo. Om een lang verhaal kort te maken, met veel plezier en naar tevredenheid zitten wij nu in en rond onze caravan.

‘We wilden ons kunnen onderscheiden van de gemiddelde pensionaris met glanzende nieuwe caravan..’

In het bovenstaande voorbeeld doorlopen wij als potentiële koper 5 stappen die elke toekomstige gebruiker met jouw merk (onbewust) doorloopt. Als je deze stappen weet kun je bewust gebruik maken om een nog sterker merk van je bedrijf te maken. Als je weet wat jouw doelgroep nodig heeft kun je dit verlangen duidelijk communiceren en met vormgeving en communicatiemiddelen kun je je vervolgens onderscheiden. Met deze nieuwe uitstraling trek je klanten aan die bij je passen!

Merk logo brand identity, ontspannen ondernemen, ontwikkelen visie, bedrijf herkennen, groei mogelijkheden, onderscheiden concurrentie

Reden #5 – Ik wil mijn bedrijf kunnen verkopen, mijn bedrijf levert meer geld op als het een sterke merkpositionering heeft.

Misschien ben je er nu nog niet mee bezig, maar er komt een tijd dat je of wilt gaan genieten van je oude dag of dat je toe bent aan een nieuw avontuur. Het wordt tijd om je bedrijf te gaan verkopen! Inmiddels heb je een fantastisch klantenbestand opgebouwd waar je geld voor kan vragen. Nog mooier zou zijn als er een echt merk van je bedrijf is gemaakt. Dat je in woorden en in beeld kan uitleggen; ‘Dit is wie we zijn, dit is wie we doen. En dit is heel waardevol!’. Met een sterke merkpositionering is je bedrijf meer geld waard. Doe moeite waard om over na te denken.

Ben je benieuwd hoe jouw bedrijf ervoor staat? Download de gratis checklist brand identiteit. En kijk hoe goed jouw merk scoort en waar er nog winst te behalen valt!

In het bovenstaande artikel beschrijf ik 5 redenen waarom ondernemers een merk willen. Van een bedrijf kunnen herkennen en je onderscheiden en daardoor de juiste klanten aantrekken, tot het uiteindelijk kunnen verkopen van je bedrijf. Ik ben benieuwd, waarom wil jij met je merk aan de slag? Wil je weten hoe je er op dit moment voor staat? Download dan de checklist!

Over José

Ontwerpt huisstijlen en websites, is visueel strateeg bij Ferrule. Onze ontwerpen zie je bij Diergaarde Blijdorp, Universiteit Twente, Vinonista en Komvoor. Ondernemer sinds 2013. Een visuele identiteit moet passen als een fijne jas.

De gezichten achter de blog Wij zijn José en Jurgen van Ferrule

Meer over ons
Ik ben José, het liefste ontwerp ik websites en huisstijlen voor ondernemers die een eigen stijl willen ontwikkelen. Als visueel strateeg en mede-eigenaar van Ferrule werk ik samen met Jurgen. Die naast een goede webdeveloper ook de vader is van onze dochter Fiene. Wij geloven dat websites met stijl meer resultaat opleveren. Op deze site vind je artikelen over je eigen branding stijl, merkstrategie en websites die moeiteloos meer klanten aantrekken. Benieuwd hoe we dat zelf aanpakken? Kijk dan bij de categorie persoonlijk. Enjoy!

Populaire artikelen

Bouw je online brand identiteit, hoe creeer ik online meer zichtbaarheid
Gratis checklist

Wil je een professionele identiteit met resultaat?

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de nieuwsbrief met handige tips voor een unieke brand identiteit heen sturen?
jurgen wentzel, jose wentzel, merkstrategie enschede
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we het “Trendreport 2021” naar toe sturen?

hoe ontwikkel ik een eigen stijl voor mijn bedrijf, is mijn bedrijf uniek
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de worksheet “In 5 stappen je nieuwsbrief versturen” naar toe sturen?

hoe ontwikkel ik een eigen stijl voor mijn bedrijf, is mijn bedrijf uniek
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de worksheet “Hoe ontwikkel ik een eigen stijl voor mijn bedrijf” naar toe sturen?
hoe ontwikkel ik een eigen stijl voor mijn bedrijf, is mijn bedrijf uniek
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de test “Hoe scoort jouw brand identiteit? ” naar toe sturen?
Test je brand identiteit score
Bouw je online brand identiteit, hoe creeer ik online meer zichtbaarheid

Wil je een professionele identiteit met resultaat?

Meld je aan voor de gratis checklist (t.w.v €27.-)
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de checklist “Bouw je online Brand Identiteit” naar toe sturen?
Bouw je online brand identiteit, hoe creeer ik online meer zichtbaarheid

Je privacy in een notendop​

Allereerst wil ik aangeven dat ik zorgvuldig met je gegevens zal omgaan en dat je je altijd makkelijk kunt afmelden.

Daarnaast hecht ik veel waarde aan de veiligheid van je gegevens!

Wanneer je de Handige Tips van Ferrule hebt gedownload ontvang je periodiek nuttige tips en informatie rondom het thema Brand Optimalisatie. Ook kan daar af en toe een aanbod tussen zitten maar over het algemeen zal het waardevolle informatie voor je zijn.

Wil je meer weten ove je privacy? Check dan onze privacy policy.
Mocht je hierover vragen hebben? Mail dan gerust op info@ferrule.nl

Plan een sessie brand brainstorm

Heb je het gevoel dat je nu aan de slag wilt om van je bedrijf een professioneel merk te maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Daarom doen we deze brand brainstorm sessie. We kijken naar de kern van je bedrijf en je krijgt tips en inzichten die je gelijk kan toepassen.

Je bent welkom voor een persoonlijke sessie van 45 minuten met aandacht voor het versterken van je bedrijfs identiteit. Het gesprek vindt plaats in Enschede of per telefoon. Samen maken we helder wat er mag veranderen om meer te bereiken met je bedrijf.

Naar wie mogen we de brand brainstorm informatie toesturen?

Vul je gegevens in, dan maken we een afspraak met je.