Met dat zelfvertrouwen zit het wel goed. Of toch niet?
Het staat notabene op de eerste bladzijde van mijn notitieboekje vol met aantekeningen en ideeën voor ons bedrijf. Kom in beweging. Je zult in actie moeten komen. Binnen twee weken een strategie implementeren, anders is de kans 98% dat je het nooit doet.
Deze quote van Eelco de Boer doet me hardop grinneken. Na 7 jaar ondernemen, een extra studie, een jaar coaching en het volgen van meerdere online programma’s, zou je toch denken dat het met het zelfvertrouwen wel goed zit.
Het ligt er niet aan dat onze dienst niet waardevol is.
Het ligt er ook niet aan dat we geen kwaliteit kunnen leveren.
Het ligt er ook niet aan dat we niet weten wat we moeten doen.
Het ligt er ook niet aan dat de klanten niet enthousiast zijn.
Lig het aan ons zelfvertrouwen?
Note to self: Genoeg input. Aan de slag!
In hetzelfde notitieboekje vind ik in koeienletters mijn eigen conclusie:

HET WORDT GEWOON TIJD VOOR HET IN DE PRAKTIJK BRENGEN VAN AL HET ADVIES.
GENOEG. AAN DE SLAG!
Het zit’em in het vertrouwen dat je genoeg weet.
Dat je gaat doen, in plaats van nog meer strategiën en tips consumeren.
We zijn input verslaafd.
Graag stel ik je voor aan de 4/4/4/ manier van Lou Niestadt. Haar idee: Deel je werkdagen in op drie gebieden. Input, output en noput.
Input staat voor alles wat we consumeren – Studie, cursussen, boeken, films, gesprekken, podcasts, coaching, seminars.
Output staat voor werken aan je business; daadwerkelijk werken aan je eigen werk
Noput is de overige categorie – Mediteren, sporten, nadenken, rommelen, koken, zorgen voor jezelf en je huis & haard.
4/4/4 staat voor 4 uur input, 4 uur output en 4 uur noput op een dag. De voor haar ideale verdeling om haar werk als schrijver en creative entrepreneur te doen èn te leven.

Benieuwd hoe je zelf je tijd verdeelt?
Houd eens een weekje bij wat je precies doet. Hoeveel uur besteed je aan input? Hoeveel aan Output? en Noput? Wat is voor jou een ideale verdeling?
Tips om daadwerkelijk aan de slag te gaan met wat je wilt doen als ondernemer
Concreet betekent dit dat mensen:
Terug naar de meestgemaakte fout. Onze theorie is dat we niet aan de slag gaan omdat we ons te veel laten afleiden door input. Inspiratie is natuurlijk goed. Maar als het betekent dat je bijna niet aan je werk toekomt, of dat drempel steeds groter wordt om aan de slag te gaan, dan is het tijd om op input-dieet te gaan.
Ter voorbeeld
Het maken van een inspirerende nieuwsbrief stond al maanden op ons lijstje. Maar we wisten nog niet precies waarmee we onze klanten het beste zouden kunnen helpen. Over welke problemen en oplossingen gaan we schrijven? Hoevaak? Hoe gaat de nieuwbrief eruit zien? En met welk programma?
We kochten boeken, en online marketing cursus en volgden webinars. Tot de conclusie doordrong dat we aan het uitstellen waren. Dat het beter was om te beginnen. Met de middelen die we voor handen hebben, met de inhoud waar we goed in zijn en leuk vinden om te maken, en met een gratis programma om eerst maar eens te starten.
Toen we eenmaal begonnen waren, bleek het veel eenvoudiger dan gedacht.
‘Don’t underestimate what you know, my friend.
– Melyssa Griffin
Many people choose to follow and listen to those who are just a few steps ahead of them.’
Tip 1 – Beperk je keuze
Kies voor 1 project per keer.
In ons geval één groot marketing project per kwartaal. Je kunt hier een vast moment per week aanwerken, of meerder dagen achter elkaar plannen dat je een project helemaal uitwerkt.
Tip 2 – Brainstorm samen
Drempels zoals ‘Ik weet nog niet genoeg over dit onderwerp’ of ‘Het is nog niet helemaal af, dus ik kan nog niks’ lijken veel groter dan ze zijn. Als je ze uitspreekt en met elkaar brainstormt over de aanpak van een project, lossen ze vanzelf op.

Tip 3 – Verdeel die taart
Niemand heeft zin om een grote taart in zn eentje in één keer op te eten. Is het nodig dat je alles alleen doet? En zoja, kan je het project opdelen in behapbare stukjes?
Voorbeeld van taartpunten van project nieuwsbrief:
- Opzet uitdenken inhoud (samen)
- Layout ontwerpen
- Nieuwsbrief schrijven
- Nieuwsbrief klaarzetten in mailprogramma
- Maillijst opschonen
- Nieuwbrief versturen
- Plan maken voor toekomstige nieuwbrieven
- Inplannen in agenda
De laatste stap is niet onbelangrijk. Hoeveel tijd kost het waarschijnlijk om een nieuwsbrief te maken? Hoeveel tijd wil ik er aan besteden? Wat is een haalbare frequentie? (wekelijks, maandelijks?)
Tip 4 – Haal een krat champagne in huis
Vier kleine successen. We laten ons vaak overweldigen doordat we niet alle stappen van een project overzien. Maar het geheim is dat we ze ook niet allemaal hoeven te zien. De eerste drie is al een heel mooi uitgangspunt. Vier de kleine mijlpalen. Ze maken niet alleen je werk leuker, maar zorgen ook voor extra motivatie voor de vervolg stappen.
Genoeg input gekregen? Tijd voor output!
Succes!
De nummer 1 meest gemaakte fout door ondernemers, tips om aan de slag te gaan als ondernemer De nummer 1 meest gemaakte fout door ondernemers, tips om aan de slag te gaan als ondernemer De nummer 1 meest gemaakte fout door ondernemers, tips om aan de slag te gaan als ondernemer De nummer 1 meest gemaakte fout door ondernemers, tips om aan de slag te gaan als ondernemer De nummer 1 meest gemaakte fout door ondernemers, tips om aan de slag te gaan als ondernemer De nummer 1 meest gemaakte fout door ondernemers, tips om aan de slag te gaan als ondernemer De nummer 1 meest gemaakte fout door ondernemers, tips om aan de slag te gaan als ondernemer De nummer 1 meest gemaakte fout door ondernemers, tips om aan de slag te gaan als ondernemer De nummer 1 meest gemaakte fout door ondernemers, tips om aan de slag te gaan als ondernemer