Kleding is een belangrijk onderdeel van je uitstraling. Dit komt tot uiting in website-fotografie en natuurlijk in contact met klanten.
Kleding is onderdeel van de uitstraling van je bedrijf. Tijdens een kopje thee met worteltaart legt Simone uit; ‘Wist je dat je niet-niet kunt communiceren met je uitstraling? Inderdaad niet-niet. Je kleding vertelt altijd een boodschap. Dat kun je niet uitschakelen.’ Die boodschap neem je onbewust mee in de totaalbeleving van het bedrijf. Denk aan fotografie op een de website. Wat communiceert de persoon met zijn of haar kleding?
Moeten we dan allemaal een wit overhemd aan? Juist niet! Hoe je je kleedt en presenteert is een kans om bewust te communiceren. Om je eigen stijl, kernwaarden en positie door te laten schemeren. Maar dan is het wel handig dat je weet wat je communiceert. Kledingcommunicatie-expert Simone legt het uit.
Wat vertel jij eigenlijk met jouw uitstraling?
Je uitstraling is een optelsom van non-verbale signalen die jij afgeeft en waarmee anderen zich heel snel een eerste indruk van jou vormen. Je communiceert met je houding, je gebaren en zeker ook met je kleding! Samengevat spreek je met jouw kleding en uitstraling een non-verbale taal.
In mijn werk zorg ik dat het totaalbeeld van je uitstraling in balans komt. Met de juiste kledingkeuzes komen klanten daadwerkelijk tot recht. Voelen zich goed en stralen dat ook uit. Daardoor kan je makkelijker je doelen bereiken.
Een professionele uitstraling die bij je past verdien je! Want het gaat niet alleen om de buitenkant, het is vooral de harmonie tussen binnenkant en buitenkant. En dat trekt weer die klanten aan die bij je passen.
Aanpassen of inpassen
Communicatie via het gesproken of geschreven woord, afbeeldingen en foto’s kun je inpassen aan je doelgroep, evenals als jouw gehele uitstraling. Ik gebruik bij voorkeur het woord ‘inpassen’ in plaats van ‘aanpassen’. Inpassen betekent voor mij dat je bewust je kleedstijl kiest, passend bij het moment, zonder dat je daarbij je eigen identiteit verliest. Als je je aanpast, dan loop je het risico dat je je niet op een authentieke manier presenteert en daar bereik je niets mee.
Enkele niet wenselijke voorbeelden:
- een advocaat die straattaal op zijn website gebruikt zal weinig cliënten werven
- in een autogarage waar de monteurs in driedelig pak rondlopen laat je je auto met een minder gerust hart achter
- een vakantie-selfie als profielfoto op LinkedIn geeft niet een professionele uitstraling
Wat bereik je met bewuste kledingcommunicatie?
- een salesmanager die het moet hebben van de gunfactor
- een manager die enige autoriteit uitstraalt bij zijn onderhandelingen met leveranciers
- de creatieve ondernemer die daadwerkelijk tot z’n recht komt in zijn specialisme
Het ABC van Kleding – dit communiceer je onbewust!
Als kleding-communicatie-expert maak ik gebruik van de non-verbale taal van kleding. Om deze taal te spreken, gebruik ik het ABC van kleding. Dat zijn de elementen; contrast (lichtheid en donkerte), kleur, modelvormen, stofsoorten en decoratie zoals sieraden, knopen, ritsen en dessins. Elk element vertelt afzonderlijk een verhaal, alle elementen samen kunnen een heel krachtige boodschap vertellen mits ze met elkaar in balans zijn.
Hoe kun je dan hiermee communiceren? In grote lijnen:
Voor een formeler uitstraling geldt:
Hoe donkerder de tint (bv. donkergrijs of marine), hoe groter het licht-donkercontrast (bv. marine-wit of donkergrijs-roze), hoe koeler de kleuren (bv. bordeauxrood, kobaltblauw, citroengeel), hoe rechter de lijnen in een kledingstuk (bv. rechte schouders en een reverskraag), hoe steviger de stoffen (bv. wollen kostuumstof en gabardine) en hoe edeler de sieraden (bv. goud, zilver, parels), hoe formeler de boodschap.

Voor een informelere uitstraling geldt:
Hoe lichter de tint (bv. crème, beige, geel), hoe kleiner het licht-donkercontrast (bv. beige-lichtblauw, roze-wit), hoe warmer de kleuren (bv. zalmroze, aquablauw, zonnebloemgeel) hoe ronder de lijnen in een kledingstuk (bv. pofmouwen, ronde halslijn), hoe soepeler en bewegelijker de stoffen (bv. voile, batist, jersey) en hoe uitbundiger, creatiever en kleurrijker de sieraden (bv. hout, kunststof) en dessins (bv. veelkleurige, letters, fantasie), hoe informeler de boodschap.

Hoe informeler je boodschap, hoe makkelijker je je eigen stijl en smaak kunt laten zien. Hoe formeler je boodschap, hoe kleiner en subtieler de zichtbaarheid van je eigen smaak. En dan hebben we het nog niet eens over alle stappen die daartussen zitten.
Voorbeeld van kledingkeuze in websitefotografie
Met de elementen contrast, kleur, kledingvorm, stof en decoratie geef jij een vorm aan je uitstraling. Wat betekent dit nou voor je brand? Wat zegt de kleding die je aanhebt? En welke kleding draag je tijdens een fotoshoot voor je website? Als voorbeeld analyseert Simone een headerfoto uit de website van Ferrule.

Simone:
‘Op deze foto zien we José van top tot teen.
José heeft van nature een groot donker-licht contrast in haar uitstraling. Ze heeft immers donker haar, een lichte huid en haar ogen hebben een medium kleur. Van nature heeft zij hierdoor een formelere uitstraling. Om José daadwerkelijk tot haar recht te laten komen, is het mooi om dat contrast ook terug te laten komen in haar gehele uitstraling.
Op deze foto draagt ze een lichte top en broek, die linken naar de lichtheid van haar huid. Haar schoenen en haar horlogebandje hebben een donkerte, die linken naar de donkerte van haar haar.
Dit grote contrast heeft een formelere non-verbale boodschap. Met het grote percentage lichtheid in haar outfit vertelt José iets over haar kwaliteit benaderbaarheid, helderheid en inlevingsvermogen. Het kleinere percentage donkerte (schoenen, bloemenhartje en haar lange haren) linkt naar haar kwaliteit als professional, ondernemer en designer bij Ferrule.’
Een outfit is dus niet persé goed of fout. Als je weet wat je outfit communiceert kan je bepalen of je dat tijdens een shoot wilt inzetten. Het is natuurlijk ook van belang dat je je prettig voelt in de kleding, dan straal je dit ook uit op de foto’s.

7 kledingtips voor een professionele fotoshoot:
- Het element contrast is een heel belangrijk onderdeel in het ABC van kleding. Lichtheid, donkerte of een combinatie van deze twee, is in één oogopslag waar te nemen en is daardoor een hele snelle en duidelijke boodschap, zelfs sneller dan de daadwerkelijke kleur. Maak daarom gebruik van je natuurlijke contrasten. Zo kom je daadwerkelijk tot je recht op een natuurlijke manier. Heb je net als José donkere haren en een lichte huidtint? Laat dan dit grote contrast terugkomen in je outfit. Heb je blonde haren, een lichte huidtint en donkere ogen? Gebruik dan het lage contrast van je haren en huid gecombineerd met kleine donkere accenten van je ogen. Vind je het bepalen van je eigen licht-donker contrast lastig? Maak een foto van jezelf en bewerk deze tot een zwart-wit foto. In één oogopslag zie je je natuurlijke contrasten.
- Wil je een look met een formelere non-verbale boodschap? Kies dan voor een donkere top in bijvoorbeeld navy of zwart. Is een donkere top niet formeel genoeg? Kies dan geen trui of T-shirt maar een jasje in een donkere kleur. Zowel het jasje als de donkere kleur zorgen voor een formelere look.
- In deze headerfoto zie je toevallig de complete outfit. Dit is niet altijd het geval. Denk er bij het foto’s maken goed over na dat je vaak een uitsnede van de bovenkant van je outfit te zien krijgt. Communiceert je kleding dan nog steeds wat je wilt?
- Maak, als voorbereiding op je fotoshoot, een van-top-tot-teen foto van jezelf. Op deze manier zie je het geheel veel makkelijker. Want misschien moet die rok toch een stukje korter of die manchet net wèl iets onder de mouw uitkomen.
- Draag je graag veel sieraden? Weet dat dat op een foto heel anders overkomt dan ‘live’. Maak liever een bewuste keuze en draag één sieraad als accent.
- Voor een formelere look hoef je echt niet altijd te kiezen voor ‘jasje-dasje-overhemd’. Verwissel de stropdas eens voor een pochet. Of draag een overhemd met een gilet in plaats van een colbert.
Simone:
Luister wat vaker naar je onderbuikgevoel. Maar stap ook eens uit je comfortzone! Want wil je iets veranderen, dan moet je in beweging komen. Succesvol zijn is niet hetzelfde als conformeren en kleden zoals anderen verwachten; het is juist de kunst om jouw persoonlijkheid en eigenheid te combineren met dat verwachtingspatroon. Want zo appeleer je aan de ander maar blijf je toch je unieke zelf!
Simone helpt je graag je zelfbewustzijn te vergroten en jou te laten stralen met de juiste outfit. Ontdek de kracht van jouw uitstraling en zichtbaarheid. Want er valt nog zoveel te leren over kledingcommunicatie!
Nieuwsgierig naar wat zij voor jou kan betekenen?
Maak kennis met haar en boek een gratis Mini-Masterclass via >>> https://www.s-kwadraat.com/Gratis-Mini-Masterclass/
Simone Tiehatten | S-Kwadraat | Kledingcommunicatie-expert | www.s-kwadraat.com








