Op een regenachtige donderdagavond, stuitte Iris op het concept van storytelling als marketingstrategie. Ze las over andere ondernemers die hun persoonlijke verhalen deelden en daarmee hun publiek raakten. Dit was het! Iris besloot haar eigen verhaal te vertellen: hoe ze haar carrière begon uit passie voor maatschappelijke verandering, de obstakels die ze overwon en de voldoening die ze voelde bij elke positieve impact die ze maakte. Minder doemscenario’s, meer verhalen over daadwerkelijke verandering. 

Ze begon een podcast en schreef artikelen voor een ondernemersplatform. Ze deelde deze stories op haar website en social media, en tot haar verbazing begon de betrokkenheid te groeien. Mensen reageerden enthousiast, deelden hun eigen verhalen en namen contact met haar op voor samenwerkingen. Door de kracht van storytelling had Iris niet alleen nieuwe connecties gelegd, de vraag naar samenwerkingen groeide. Haar werk bloeide als nooit tevoren.

En voor je het weet zit je in het verhaal van Iris.

Deze inleiding bevat een duidelijk begin (Iris’ probleem en wanhoop), een midden (de ontdekking van storytelling als oplossing), en een einde (het succes dat volgt uit het toepassen van storytelling). Het conflict (Iris’ worsteling met marketing) en de uitdaging (het vinden van een effectieve strategie) houden het verhaal boeiend en herkenbaar voor de lezer.

Dit is een techniek uit storytelling als contentstrategie. Een goed verhaal bevat een conflict of uitdaging die overwonnen moet worden.

Ben je benieuwd hoe je zelf als ondernemer storytelling kunt gebruiken om je merk te versterken? Lees dan verder over de toepassingen. 

Storytelling als contentstrategie 

Storytelling is een krachtige contentstrategie die merken helpt om een emotionele connectie met de doelgroep op te bouwen. Het draait om het vertellen van relevante verhalen die resoneren met je publiek en die je merkwaarden overbrengen.

Waarom storytelling toepassen in je bedrijf en als contentstrategie?

 1. Emotionele connectie: Verhalen hebben de kracht om emoties op te roepen, waardoor mensen zich beter kunnen identificeren met je merk. Dit kan leiden tot een sterkere merkloyaliteit en een diepere band met je klanten.
 2. Betere herinnering: Mensen onthouden verhalen beter dan feitelijke informatie. Een goed verhaal blijft hangen en maakt je merk memorabel.
 3. Duidelijke communicatie van waarden: Verhalen helpen om je merkwaarden op een natuurlijke en overtuigende manier over te brengen. Dit kan bijdragen aan een duidelijkere positionering van je merk in de markt.
 4. Vergroten van engagement: Verhalen nodigen uit tot interactie. Mensen zijn eerder geneigd om te reageren, te delen en te discussiëren over een goed verhaal.

Voorbeelden van artikelen die we zelf schreven met een verhaal en uitdaging die ons bezig houdt zijn: 

Waarom we niet naar de randstad zijn vertrokken
Wat als je bedrijf niet loopt zoals je verwacht 
Marketingschaamte stoppen of doorgaan 

Nadat Iris storytelling had ontdekt, besloot ze het in haar eigen marketingstrategie toe te passen. Maar waar moest ze beginnen? Ze volgde de onderstaande tips voor effectieve storytelling. 

Ken je publiek

Iris begon met het grondig analyse van haar doelgroep. Ze organiseerde een reeks gesprekken om inzicht te krijgen in wat haar publiek dreef, wat hun pijnpunten waren en waar hun interesses lagen. Hierdoor kon ze verhalen creëren die echt relevant en boeiend waren voor hen. Zo ontdekte ze bijvoorbeeld dat veel van haar volgers zich verloren voelden in hun zoektocht naar maatschappelijke impact en behoefte hadden aan concrete stappen en inspirerende voorbeelden.

Definieer je merkverhaal

Met deze inzichten ging Iris aan de slag om haar merkverhaal te definiëren. Ze realiseerde zich dat haar kernboodschap draaide om het empoweren van individuen en organisaties om positieve maatschappelijke veranderingen te realiseren. Haar waarden van inclusiviteit, rechtvaardigheid en passie voor sociale impact vormden de basis van haar centrale verhaal. Ze begon haar verhaal te delen over hoe haar eigen ervaringen en uitdagingen haar hadden gemotiveerd om een verandering te willen maken in de wereld.

Gebruik authentieke personages

Iris wist dat authentieke personages haar verhalen geloofwaardiger zouden maken. Ze besloot verhalen te vertellen over haar klanten en hun successen. Bijvoorbeeld, ze deelde het verhaal van Mark, een jonge activist die met haar hulp een succesvol project voor milieubewustzijn op scholen had opgezet. Door zulke verhalen kon Iris laten zien hoe haar werk daadwerkelijk een verschil maakte en haar publiek inspireren om ook in actie te komen.

Creëer een spannende verhaallijn

Iris zorgde ervoor dat elk verhaal dat ze vertelde een duidelijke structuur had: een begin, een midden en een eind. Ze begon haar verhalen met een herkenbaar probleem of conflict, zoals de uitdagingen die haar klanten tegenkwamen in hun zoektocht naar sociale impact. Daarna beschreef ze de oplossingen en strategieën die ze samen hadden ontwikkeld, en eindigde met de positieve resultaten en impact die ze hadden bereikt. Dit hield haar publiek geboeid en betrokken.

Visuele en multimediale elementen

Om haar verhalen nog krachtiger te maken, gebruikte Iris visuele en multimediale elementen. Ze maakte video’s van haar projecten, creëerde infographics die complexe informatie eenvoudig uitlegden en deelde foto’s van haar evenementen en workshops. 

Consistentie

Tot slot zorgde Iris ervoor dat al haar verhalen consistent waren met haar merkidentiteit en boodschap. Of het nu ging om een social media post, een blogartikel of een video, alles ademde haar waarden van inclusiviteit, rechtvaardigheid en passie voor sociale impact. Deze consistentie hielp haar om een sterk en herkenbaar merk op te bouwen dat haar publiek vertrouwde en waardeerde.

Praktische tips en tools voor storytelling 

Zelf aan de slag? Met deze oefeningen vergroot je je storytelling-vaardigheden! 

Oefening om je persoonlijke verhaal te vinden 

Reflecteer op de volgende vragen: 

 • Wat zijn de belangrijkste momenten en uitdagingen in je professionele leven?
 • Welke waarden en overtuigingen drijven je als ondernemer?
 • Hoe ben je begonnen en wat heeft je gemotiveerd om door te gaan?

Schrijf deze antwoorden op en zoek naar de rode draad in je verhaal. Zorg voor een krachtig verhaal dat emoties oproept met je publiek. 

Technieken om emoties over te brengen 

Weet je welk verhaal je wilt vertellen? Over welk conflict of uitdaging jouw verhaal draait? Dan is het tijd om harten te raken met een goed verhaal. Technieken die je kunt gebruiken: 

 • Zintuigelijke beschrijving: vertel je verhaal op een manier die de zintuigen aanspreekt. Beschrijf niet allen wat er gebeurde, maar ook hoe het voelde, rook, klonk, smaakte en eruitzag. 
 • Wees menselijk: durf je zwakheden en fouten te delen. Dit maakt je verhaal aantrekkelijk en meer herkenbaar. 
 • Creëer spanning en anticipatie: bouw je verhaal op naar een hoogtepunt of een moment van crisis. 

Strategieën om je verhaal effectief te presenteren 

 • Kies de juiste platforms: gebruik verschilende kanalen zoals je website, social media, blogs en video’s om je verhaal te delen. Elk platform heeft zijn eigen manier om verhalen te vertellen. 
 • Visuele ondersteuning: gebruik beelden, video’s en infographics om je verhaal te verrijken en aantrekkelijker te maken. 
 • Oefening baart kunst: zorg ervoor dat je comfortabel bent met het vertellen van je verhaal. Oefen hardop, neem jezelf op, en vraag feedback van anderen om je presentatie te verbeteren. 
 • Zorg voor een consistente huisstijl en opvallende branding in je eigen stijl. 

Met deze tips en tools kan je als ondernemer, net als Iris, beginnen met het effectief toepassen van storytelling als marketingstrategie. 

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van je merkverhaal? 

In de gratis publicatie ‘Ontdek jouw concurrentievoordeel’ lees je meer over hoe je je kunt onderscheiden. (5 handige stappen!)