Wat is de betekenis van donkerblauw?

Donkerblauw is de koudste kleur van het kleurenspectrum. Wij ervaren de hemel en de oceaan als blauw. In werkelijkheid zijn ze niet blauw. Iedere kleur wordt van veraf bekeken blauwachtig. Misschien dat mensen daarom donkerblauw ervaren als een veilige, onopvallende kleur.

Donkerblauw werkt stress verlagend. De kleur helpt orde op zaken te stellen en structuur aan te brengen. Een donkerblauw pak maakt zorgvuldig en gedisciplineerd. Veel uniformen maken gebruik van de kleur donkerblauw. Een nadeel kan de associatie ‘kil’ of ‘bot’ zijn.

Wat is de betekenis van de kleur blauw, welke soorten blauw zijn er

Wat is de betekenis van helderblauw?

Bij helderblauw moet je zijn voor rust, evenwicht, harmonie en orde. Blauw roept een gevoel van eerlijkheid en loyaliteit op. Blauw geeft lucht en kan helpen bij zelfexpressie; jezelf uiten en durven spreken. Bij de kleur blauw wordt je herinnert aan je behoefte aan rust en ontspanning. Denk maar aan de plaatjes van de oceaan. Blauw is ook de kleur van intelligentie.

Tegelijkertijd is helderblauw ook de kleur van ontrouw, leugens en kou. Elke kleur heeft zowel positieve als negatieve associaties.

Wat is de betekenis van de kleur blauw, welke soorten blauw zijn er

Waarom is Indigo zo’n bijzondere kleur blauw?

Indigo is blauw met een vleugje zwart. De kleur heeft iets mystieks. Indigo heeft een associatie met het spirituele. Woorden die bij Indigo horen zijn: Intuïtie, inzicht, visie en helder waarnemen.

Indigo is van oorsprong een kleurstof die gebruikt wordt voor het vervan van spijkerbroeken.

Wat is de betekenis van de kleur blauw, welke soorten blauw zijn er
Verschillende tinten blauw

Turkoois, teal of petrol; zijn het blauwe of groene kleuren?

Er zijn veel tinten blauw. Over bepaalde kleuren ontstaat soms wat discussie. Zo heb ik zelf een diepe liefde voor teal en turkoois. In ons huis zul je veel turkooise tinten tegen komen. Tijdens visuele strategie sessies noemen sommige mensen deze kleuren blauw, andere groen. Hoe zit het nu met turkoois?

Volgens het boek Kleur ben je zelf bestaat Turkoois uit drie kleuren: citroengeel, groen en helderblauw.

‘Turkoois is een kleur die niet warm en ook niet koel is, maar wel een verkoelend effect heeft. Turkoois is afkomstig uit Turkije, vandaar de naam. Turkoois maakt kalm, visionair en werkt inspirerend.’

Teal is een tertiaire kleur, een combinatie van blauw en groen. Het is een diepe, gedempte kleur. Teal is rustiger en subtieler dan turkoois en ideaal voor toepassingen in je interieur.

Petrol is net als teal een combinatie van blauw en groen. Vergeken met teal is petrol iets dieper blauw. Het is een fijne neutrale kleur die goed met andere kleuren combineert.

Wat is de betekenis van de kleur blauw, welke soorten blauw zijn er

Blauw als merkassociatie

Een belangrijk onderdeel van je branding is het kleurenpalet. Bij de meeste bedrijven zal je (onbewust) een kleurassociatie hebben. Bij welke bedrijven denk je aan blauw?

Bijvoorbeeld: Albert Heijn, Philips, Rabobank, KPN, Randstad, Unilever, KLM

Ben je benieuwd welke kleur bij jouw bedrijf past? Maak een afspraak voor een visuele strategie sessie!

bron: Kleur ben je zelf, L.Vos en C.Houthuyse.

hoe maak ik een moodboard, eigen stijl

Hoe ontwikkel ik een eigen stijl voor mijn bedrijf?

Maak zelf een moodboards in 3 stappen en creëer je ultieme business gevoel!