Nooit meer gedoe! Ik wil mijn website zelf kunnen aanpassen. En dat kan met Elementor. Toch?
Precies om deze reden hebben wij besloten ons te specialiseren in WordPress Elementor. Het bouwen van websites met deze builder heeft zich ontwikkeld tot een essentieel onderdeel van onze dienstverlening. We hebben gemerkt dat veel klanten aan het begin van het proces enthousiast zijn en verwachtingen hebben over WordPress Elementor. Zoals over het zelf aanpassen van hun website na oplevering. Ze zien het al voor zich: met een paar muisklikken teksten wijzigen, afbeeldingen toevoegen en misschien zelf nieuwe pagina’s maken. Maar in de praktijk blijkt dit vaak een uitdaging.

In deze blogpost willen we het hebben over wat je kan verwachten bij het gebruik van WordPress Elementor. En hoe het nou zit, de realiteit; van het zelf werken en aanpassen van een website met deze builder. We snappen dat het aantrekkelijk lijkt om volledige controle te hebben en wijzigingen elk gewenst moment te kunnen doorvoeren zonder extra kosten. Echter, op basis van onze jarenlange ervaring, willen we een eerlijk beeld schetsen van wat werken met Elementor werkelijk met zich meebrengt.

Waarom kiezen mensen voor WordPress Elementor?

De website is vaak een klus die in de extra uurtjes moet gebeuren. Dat je dan snel iets moet kunnen aanpassen is héél belangrijk. Kortom; Gebruiksgemak. Mensen verwachten dat WordPress Elementor eenvoudig te gebruiken is, zelfs voor mensen zonder technische vaardigheden.
De belofte van Elementor is dan ook: zonder enige codeerkennis professioneel ogende website maken. Er is geen technische kennis vereist.

Aanpasbaarheid. Elementor promoot zichzelf met de Live Drag & Drop Editor. Dit is een krachtige tool waarmee gebruikers op een visuele en intuïtieve manier webpagina’s kunnen bouwen en aanpassen. Geen complexe code en redelijk eenvoudige interfaces. Het idee is dat je met elementen en secties de website kunt bewerken; door ze simpelweg te verslepen. Je ziet direct het resultaat van je aanpassingen.

Online ondernemen vraagt om snelle acties. Géén eindeloze ontwerpsessies met je eigen marketingafdeling of reclamebureau. Nee, het gaat om snel resultaten behalen. En met WordPress Elementor kan het proces efficiënter zijn dan traditionele webontwikkeling. Deze reden draait om tijdsbesparing.

En tot slot een technische overweging. Met Elementor verwacht je flexibel verschillende soorten inhoud, widgets en plug-ins te kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld JetEngine voor dynamische content. Dit gebruik je bij een carrousel waarvan contentelementen automatisch worden bijgewerkt wanneer er nieuwe content wordt toegevoegd. Hier draait het dus om flexibiliteit en functionaliteit.

Een eerlijke kijk op de realiteit van het bouwen van een website met WordPress Elementor

Het onder de knie krijgen van WordPress Elementor vergt tijd en oefening. Hoe eenvoudig de builder ook kan zijn, het duurt even voordat je vertrouwd bent met de interface, de widgets en alle beschikbare opties. In de praktijk kan deze leercurve onderschat worden.

De nieuwe website lanceren kost veel tijd en inzet. Hoewel Elementor het proces kan vereenvoudigen, moet je als gebruiker nog steeds tijd besteden aan het plannen, creëren en optimaliseren van de website. Net zoals bij zoveel dingen draait het om de vraag hoeveel tijd en inzet je bereid bent om te investeren.

Hoewel WordPress Elementor veel flexibiliteit biedt, zijn er technische beperkingen waar je rekening mee moet houden. Voor sommige complexe ontwerpen heb je aangepaste code of het gebruik van een aanvullende plug-in nodig.

Stel je bent fotograaf en je wilt onderscheid maken tussen bruiloft-en bedrijfsfotografie. Of je bent voedingsdeskundige met een receptenindex voor verschillende dieëten zoals glutenvrij, koolhydraatarm of Paleo. Dan wil je een website wilt maken met een geavanceerd dynamisch portfolio. Je wilt dat elk portfolio-item wordt weergegeven met een aangepaste lay-out die bestaat uit meerdere afbeeldingen, een titel, een beschrijving en enkele specifieke details zoals datum, categorieën en tags. Je wilt ook dat gebruikers kunnen filteren op categorieën en tags om specifieke portfolio-items te bekijken. Hoewel Elementor verschillende widgets biedt om afbeeldingen, tekst en andere elementen toe te voegen, kan het ontwerpen van een complexe lay-out voor elk portfolio-item en het implementeren van filterfunctionaliteit een uitdaging zijn zonder aangepaste code.

Vaak wil je ook niet eenmalig iets aanpassen, maar wil je gedurende het jaar items handig kunnen toevoegen. Dan kan je met aangepaste code een sjabloon maken van de lay-out en structuur en de gewenste elementen en styling toevoegen. Dit vereist een technische handeling die je in de dagelijkse praktijk tijd bespaart. Kortom, voor complexere websites in Elementor is het nodig dat je bekend met HTML, CSS, JavaScript en PHP én dat je het vermogen hebt om bestaande WordPress thema’s en plug-ins aan te passen.

Elementor is een krachtige tool. Maar net als dat niet iedereen zonder kleerscheuren in een Ferrari kan rijden, betekent het ook niet automatisch dat iedereen direct een professioneel ogende website kan bouwen. Het is mogelijk om met een gratis of betaalde template te werken, maar ook dan heb je enige basiskennis van ontwerp en esthetiek nodig om een website aantrekkelijk en functioneel te maken.

Een website maken voor je bedrijf vraagt om veel beslissingen. Wat is mijn aanbod? Wel of geen prijzen op de site? Welke foto’s? Welke kleuren? Wie schrijft de teksten? Hoe zorgen we voor bezoekers? Hoe blijven we in contact met bezoekers? Om zelf te kunnen werken met een de builder moet je precies weten wat je nodig hebt. De website is de online verpakking van je bedrijf waarbij je de dienstverlening vertaald naar een converterende website met resultaat.

Lees ook: De 5 belangrijkste onderdelen van een homepage.

De start van de site is meestal nog wel leuk. Maar wat te doen in drukke tijden? Als je eigenlijk je klanten wilt helpen in plaats van aan je website wilt sleutelen? Als de meldingen van updates gaan binnenstromen? Er een plug-in niet zo lekker meer begint te werken? De website op de laptop wel redelijk werkt, maar op de telefoon onoverzichtelijk wordt? Buttons beginnen te verspringen? Onderhoud van de website kan stressvol zijn of er bij-inschieten omdat het eigenlijk nooit lekker uitkomt. Maandelijks tijd reserveren voor het onderhoud van de website is een pre.

En hoe zit het met de kostenbesparing als je het zelf doet?

Elementor heeft een gratis versie, die prima werkt. Het biedt een solide set basisfunctionaliteiten, waarmee je pagina’s kunt maken met behulp van de drag & drop-interface. Over het algemeen biedt de gratis versie van Elementor al veel waarde en functionaliteit voor gebruikers die eenvoudige websites willen maken. Elementor Pro voegt echter aanzienlijk meer geavanceerde functies en mogelijkheden toe, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor professionals en gevorderde gebruikers die complexere websites willen bouwen en meer controle en flexibiliteit nodig hebben. Een websitebureau heeft vaak meerdere widgets en plug-in licenties, waardoor ze een scherpere prijs kunnen bieden dan als je als ondernemer voor alle losse licenties moet betalen. De kosten voor een goed functionerende website kunnen zonder vooronderzoek hoger uitvallen dan verwacht.

7 Tips voor succes met Wordpress Elementor

WordPress Elementor is een prachtige builder vol mogelijkheden. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd, geld, geduld en vaardigheden, is het een handige tool om een website mee te bouwen. Hieronder volgen onze zeven tips voor succes!

  1. Verken de mogelijkheden: Neem de tijd om de verschillende functies en mogelijkheden van Elementor te verkennen. Experimenteer met de beschikbare widgets, sjablonen en instellingen om een goed begrip te krijgen van wat je ermee kunt doen.
  2. Leer de drag & drop-interface kennen: Het slepen en neerzetten van elementen is de kern van Elementor. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met de werking van de drag & drop-interface en hoe je elementen kunt aanpassen en verplaatsen om de gewenste lay-out en structuur te creëren.
  3. Zorg voordat je begint voor een goede structuur van je website.
  4. Houd het ontwerp consistent: Consistentie in je ontwerp is essentieel voor een professionele uitstraling. Gebruik vergelijkbare stijlen, kleuren en typografie op je hele website. Elementor biedt de mogelijkheid om globale stijlen in te stellen, waardoor je snel en gemakkelijk consistente ontwerpelementen kunt toepassen.
  5. Optimaliseer je website voor snelheid: Een snelle website is cruciaal voor een goede gebruikerservaring en SEO. Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer plug-ins en gebruik caching om de laadtijd van je website te verbeteren.
  6. Blijf up-to-date: Zorg ervoor dat je zowel WordPress, Elementor als alle gebruikte plug-ins regelmatig bijwerkt naar de nieuwste versies. Dit zorgt niet alleen voor betere beveiliging, maar ook voor toegang tot de nieuwste functies en verbeteringen.
  7. Overweeg professionele ondersteuning: Als je complexe ontwerpvereisten hebt of specifieke functies wilt implementeren die niet direct beschikbaar zijn in Elementor, overweeg dan om professionele ondersteuning in te schakelen. Een ervaren ontwikkelaar kan je helpen bij het oplossen van technische uitdagingen en het bereiken van specifieke ontwerp- en marketingdoelen.

Bouw je beste website; succes met Wordpress Elementor

Het bouwen van een website met WordPress Elementor kan een spannend avontuur zijn, maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Hoewel Elementor een krachtige tool is met tal van mogelijkheden, kan de realiteit soms anders zijn dan de verwachtingen die we hebben.

We hebben gezien dat veel mensen aanvankelijk denken dat ze na oplevering van de website zelf allerlei aanpassingen zullen doen, maar in werkelijkheid merken ze dat het bouwen en onderhouden van een website meer tijd, inzet en technische vaardigheden vereist dan ze dachten. Het kan een uitdaging zijn om complexe ontwerpen te realiseren en technische beperkingen kunnen soms een rol spelen.

WordPress Elementor is nog steeds een krachtige tool is die gebruikers in staat stelt om prachtige, functionele en professioneel ogende websites te bouwen, zelfs zonder diepgaande programmeerkennis. De intuïtieve drag & drop-interface en de beschikbare widgets en sjablonen maken het proces van het bouwen van een website toegankelijker en eenvoudiger dan ooit tevoren.

Voor degenen die graag zelf dingen willen aanpassen, kunnen ze met Elementor een goede start maken. Maar het is belangrijk om te beseffen dat er mogelijk momenten zijn waarop het raadzaam is om een professionele ontwikkelaar of ontwerper in te schakelen om complexe ontwerpeisen te realiseren en technische uitdagingen te overwinnen.

Als websitebouwer is ons doel om onze klanten gerust te stellen en hen te laten weten dat we er zijn om hen te ondersteunen. We zijn meer dan bereid om eventuele aanpassingen en updates voor hen uit te voeren, zonder extra kosten. We begrijpen dat het bouwen en onderhouden van een website tijd en expertise vereist, en we willen ervoor zorgen dat onze klanten zich kunnen richten op hun kernactiviteiten zonder zich zorgen te maken over technische details.

Dus laten we realistische verwachtingen hebben, open communicatie behouden en samenwerken om de beste website-ervaring te creëren! Of je nu zelf aan de slag wilt gaan met Elementor of ons wilt inschakelen, we zijn er om je te ondersteunen en te helpen bij het realiseren van je online succes.