Maarten hield niet van koffie. Wel van cijfers. Als ambitieuze en gepassioneerd financieel adviseur, was hij onvermoeibaar om zijn klanten te helpen hun financiële doelen te bereiken. Koffie had hij niet eens nodig. Hij besefte echter al snel dat de financiële adviessector verzadigd was met concurrenten die vergelijkbare diensten aanboden. Maarten besefte dat hij zich op de een of andere manier moest onderscheiden om echt op te vallen en waarde toe te voegen aan het leven van zijn klanten.

Op een dag, tijdens een strategie sessie met zijn team, kwam het idee naar boven om niet alleen traditioneel financieel advies te bieden, maar ook te focussen op een specifieke niche: ondernemers in de creatieve industrie. Maarten ontdekte dat deze groep unieke behoeften en uitdagingen had die een gepersonaliseerde aanpak vereisten. Hij begon zijn onderzoek en dook diep in de wereld van creatieve ondernemers om hun specifieke financiële behoeften beter te begrijpen.

Met zijn nieuwe inzichten en expertise organiseerde Maarten een reeks workshops en netwerkevenementen, speciaal gericht op creatieve ondernemers. Hij bood niet alleen waardevol financieel advies, maar deelde ook praktische tips en strategieën om hen te helpen hun financiën te beheren en te groeien in de creatieve industrie. Dit zorgde voor een positieve buzz in de creatieve gemeenschap. Al snel begonnen de aanvragen voor Maarten’s diensten binnen te stromen.

In dit artikel delen we een aantal tips om je eigen onderscheidende kracht te ontdekken én een lijst met onderscheidende competenties. Handig ter voorbereiding op onze webstrategiesessie.

Waarom onderscheidende competenties cruciaal zijn voor een succesvol bedrijf

Onderscheidende competenties zijn als superkrachten voor een bedrijf. Ze geven je de kracht om uit te blinken, je concurrenten te overtreffen en klanten te betoveren. Het is als het hebben van een uniek geheim wapen dat jouw bedrijf onverslaanbaar maakt.

In een wereld waar iedereen probeert op te vallen, is het hebben van onderscheidende competenties de sleutel tot succes. Ze maken je anders, uniek en onweerstaanbaar voor klanten. Het is alsof je een felgekleurde pauw bent tussen de grijze duiven.

Onderscheidende competenties helpen je om je eigen weg te banen in plaats van de kudde te volgen. Je wordt de go-to persoon, het go-to bedrijf, omdat je iets speciaals te bieden hebt dat anderen niet kunnen evenaren.

Als je onderscheidende competenties hebt, zul je merken dat klanten als een magneet naar je toe worden getrokken. Ze willen jouw unieke expertise, jouw unieke aanpak, jouw unieke product. Ze kunnen simpelweg niet weerstaan aan de verleiding van iets dat anders en beter is.

Dus laat je bedrijf stralen met onderscheidende competenties. Wees niet bang om anders te zijn, om je eigen pad te bewandelen. Ontdek je superkrachten!

Lees ook: Wat heb ik nodig voor een professionele uitstraling?

30 voorbeelden van onderscheidende competenties

Het kan lastig zijn om zelf direct op te sommen wat de onderscheidende competenties zijn van het bedrijf. Toch is het heel waardevol om ze eens op te schrijven en na te denken hoe je ze kunt gebruiken in je website en marketing. Hieronder een lijst van 30 verschillende competenties om je brein mee te prikkelen en een start te maken.

 1. Sprankelende innovatiekracht
 2. Magistrale klantenverrassing
 3. Technologische verbluffing
 4. Betoverende productkennis
 5. Meesterlijke merkbeleving
 6. Bliksemsnelle levering
 7. Duurzame betovering, consistente kwaliteit
 8. Creativiteit
 9. Probleemoplossend vermogen
 10. Flexibele vindingrijkheid
 11. Meester in connecties
 12. Verrassend leiderschap
 13. Expertise in een specifieke niche
 14. Ongeëvenaarde productpracht
 15. Scherp inzicht in markttrends
 16. Betoverende klantgerichtheid
 17. Waardegedreven meesterschap
 18. Emotionele intelligentie
 19. Innovatieve technologie-implementatie
 20. Strategische planning
 21. Marktonderzoeksgenie en concurrentieduizendpoot
 22. Ondernemerschap en risicobereidheid
 23. Smeuïge communicatiekampioen
 24. Proactief probleemoplossend vermogen
 25. Magistraal logistiek management
 26. Uitmuntend projectmanagement
 27. Teamwerk en samenwerking
 28. Data-alchemist met voorspellende inzichten
 29. Financiële virtuoos
 30. Voortdurende professionele ontwikkeling

Op deze manier kan je een aantal competenties verzamelen die je als ondernemer kan helpen om je te onderscheiden. Bijvoorbeeld: innovatief denken, uitstekende klantenservice, technologische expertise, unieke productkennis, effectieve branding, snelle levering, duurzaamheid, etc.

Wil je dieper duiken in de onderscheidende competenties? Download dan onze gratis pdf met 5 stappen die je kunt volgen om het verschil te bepalen en een handige test met de 7 meest onderscheidende competenties.

Ontdek je onderscheidende competenties met een strategie sessie

In een wereld vol concurrentie en gelijkgestemde bedrijven, is het vinden van jouw unieke onderscheidende competenties van onschatbare waarde. Ze vormen de geheime ingrediënten die jouw bedrijf een voorsprong geven en klanten naar je toe trekken. Maar hoe ontdek je die verborgen schatten die jouw onderneming zo speciaal maken?

Een website strategie sessie biedt de mogelijkheid om samen met je team op ontdekkingsreis te gaan. Het is een moment van reflectie en creatief denken, waarin je de essentie van jouw bedrijf kunt onthullen. Door de juiste vragen te stellen en de unieke kwaliteiten te benadrukken, ontstaat er een helder beeld van wat jouw bedrijf anders maakt.

Neem de tijd om die eerste stap te zetten en de magie van jouw onderscheidende competenties te ontdekken. Plan een strategie sessie in en geef jouw bedrijf de kans om te stralen. Geloof in de kracht van jouw unieke eigenschappen en durf je te onderscheiden. Het is tijd om jouw bedrijf te laten opvallen en een blijvende indruk te maken.

Dus ga op zoek naar jouw onderscheidende competenties, laat ze voorzichtig bloeien en zie hoe jouw bedrijf zich onderscheidt van de rest. Het is jouw tijd om te schitteren en te laten zien wat jouw onderneming zo bijzonder maakt.

Neem contact op of download de pdf met nog meer informatie over onderscheidende competenties.