Wat is een online verdienmodel?

Met een online verdienmodel bedoelen we een online inkomstenstroom. Geld verdienen in de online wereld kan op verschillende manieren, van webshop, affiliate-marketing tot het ontwikkelen van apps. In dit blog onderzoeken we de mogelijkheden voor kennisondernemers. Hoe kan je als coach, financieel adviseur of voedingsdeskundige een online verdienmodel opzetten? 

Free content als basis van een online verdienmodel – 3 platformen 

Wat als je geen grote zak geld hebt liggen voor advertentie kosten of gesponsorde content? Heel leuk dat adverteren op Instagram, Pinterest of Facebook, maar ik ben specifiek opzoek naar mogelijkheden zonder marketingbudget.

Ik stuit op de theorie van free content als basis van een online verdienmodel. Gratis content maken. En daar vervolgens toch aan verdienen. 

Een bekend voorbeeld is bloggen. Dit artikel wat je nu aan het lezen bent, is gratis content. Hiermee kan je online publiek aantrekken. Een goed blog met waardevolle content heeft vaak en groeiend aantal lezers (audience). Vervolgens kan je een inkomen uit deze gratis content halen door het maken en verkopen van online programma’s.

Maar helaas is het niet zo simpel als een paar blogposts schrijven of een filmpje opnemen. Het is ook niet persé moeilijk. Je hebt een strategie nodig. De basis daarvan is dus die gratis content. Daarnaast is het handig om te weten hoe je vervolgens een emaillijst opbouwt en dat je regelmatig emails verstuurd naar je mailinglijst.

Ben je niet zo’n schrijver, dan zijn er nog genoeg andere manieren om gratis content te maken.

De drie grote content platforms 

#1 Bloggen 

#2 Podcast 

#3 Video

Naast bloggen kan je ook heel goed een audience opbouwen met podcast of video. Een veelgehoorde vraag is ‘Wat als iemand anders al over mijn onderwerp online geld verdient?’. Een logische vraag. De realiteit is dat er waarschijnlijk al iemand is die iets vergelijkbaars doet. Maar is dat een reden om het niet te doen? Het grootste verschil ben je zelf. Jouw ervaring, persoonlijkheid en online programma zullen weer andere luisteraars/lezers/cursisten aantrekken. 

9 online verdienmodellen om online inkomen te generen 

#1 Community  
Een membership programma of online cursus (met focus op community gevoel). 

#2 Online programma 

#3 Inkomsten uit podcast, Youtube show 
Betaalde episodes maken, advertenties/sponsers in je podcast/video, koppelen van product of dienst of je programma koppelen aan een lidmaatschapplatform (bijvoorbeeld Patreon of Petje Af). 

#4 Tutorials, webinars, audiorecordings, guided meditation 
Koppel een betaalde dienst aan je gratis content. 

#5 Boek, werkboeken, planner 
Maak een fysiek product dat past bij je bedrijf. Je kunt ook digitale varianten aanbieden zoals een pdf die de klant zelf kan printen. 

#6 Workshop, retreat en event 
Heb je een groot publiek opgebouwd die staat te popelen om jou en je community live te ontmoeten? Organiseer een betaalde workshop, retreat of event. 

#7 Shop en andere verkoopplatforms 
Verkoop je betaalde product of dienst via platforms zoals Etsy. 

#8 Online software  
Ontwikkel je eigen app met gratis en betaalde content. 

#9 High end coaching of support 
Bied je audience de mogelijkheid om live coaching of online zoom-sessies met jou af te spreken, in ruil voor een financiële vergoeding. 

Van idee tot actie 

Heb je al een bestaande blog of podcast? Dan kan je een van de bovenstaande negen verdienmodellen gebruiken om geld te verdienen aan je gratis content.

Voorbeeld uit de online praktijk
Ondernemer Willemijn Zwart, eigenaar van Komvoor, heeft het afgelopen jaar geïnvesteerd in een eigen shop met daarin fysieke producten én gratis digitale weggevers. (#5 en #7)
Met een eigen platform als basis zijn er genoeg mogelijkheden voor extra inkomsten. (#4 gekoppelde diensten, #3 betaalde content; video/podcast)

Een ander voorbeeld is ondernemer Marjon, van Tjepkema Coaching. Ze heeft haar eigen online programma. (#2) En op haar website tjepkemacoaching.nl vind je veel waardevolle artikelen over stress & burn-out en hoogsensitiviteit. Ook voor haar zijn er genoeg mogelijkheden. Denk aan betaalde audiorecordings, webinars (#4) of het aanbieden van betaalde ebooks (#5). 

Tip: landingspage voor je online inkomstenstroom 

Heb jij een online product of dienst die je wilt verkopen, maar vallen de resultaten nog tegen? Dan is het de moeite om eens te kijken naar je salespage, ook wel een landingspage genoemd, die volledig in het teken staat van de verkoop van je product. We schreven een handige checklist landingspage. Laat je mailinglijst groeien met een landingspage (8 stap-voor-stap onderdelen!)