Waarom kiezen voor wonen en werken in Enschede?  

Nee dit is geen promopraatje van de gemeente Enschede. Het is een vrijwillig blog over onze positieve ervaring om te wonen en werken in Enschede. Waarom? Omdat we veel vragen krijgen. Is hier wel werk? Moet je niet naar de randstad? En dat is inmiddels toch echt wel achterhaald.

Hoogste tijd voor een lofzang, een broodnodig tegengeluid.  

7 persoonlijke redenen om te ondernemen in Twente 

1. Persoonlijk contact en relaties zijn hier belangrijk

Een belangrijke reden waarom we hier graag wonen is een gevoel. Hoe het voelt om hier te wonen. De mentaliteit is vriendelijk en gastvrij, met genoeg ruimte om je eigen gang te kunnen gaan. 

Een mooi voorbeeld hiervan is de waardering voor persoonlijk contact en (zakelijike) relaties onderling. Een paar jaar geleden werd José geinterviewd door tijdschrift Eva om een rondleiding te geven door Enschede. Tijdens de fotoshoot in de binnenstad, waarbij we verschillende ondernemers bezochten, viel dit contact enorm op. ‘Je kent ze ook echt persoonlijk, jullie zijn zichtbaar trots op elkaar.’

Foto’s Eva in Enschede, door Jeannine Rijsdijk

2. Culturele rijkdom

Je hoeft geen grote reis te maken om een prachtige voorstelling, kunstcollectie of eigenzinnige initiatieven te zien. Met het Wilminktheater, Muziekcentrum en andere podia op 5 minuten afstand is het zelfs lastig kiezen. En dan hebben we het nog niet over het Roombeek Cultuurpark, Rijksmuseum Twenthe, horeca en de oude markt.

Jurgen is naast websitebouwer ook dirigent van verschillende harmonie- en fanfareorkesten. Opvallend vind hij het enthousiasme en de hoge kwaliteit, de culturele rijkdom, van de verschillende dorpen in Twente. 

3.  Grenzen worden verlegd

Enschede is altijd in ontwikkeling. Ze is minder beroemd dan de steden in de randstad. Haar reputatie vaak minder rooskleurig dan de werkelijkheid. De Universiteit Twente met de campus en het kennispark is soms onderbelicht. Terwijl de Universiteit Twente nog altijd de meest ondernemende Universiteit van het land is. Op de campus vind je onderzoeksinstituten en labs gericht op nano- en biomedische technologie, ICT, technische geneeskunde, gedragswetenschappen en nog veel meer. 

We zijn trots dat we het komende jaar partner zijn van Dutch Innovation. Een organisatie die events organiseert op het gebied van innovatie, techniek en creativiteit. Denk aan een masterclass van Jamie Hyneman (Mythbusters) en de Dutch Innovation Days, in samenwerking met de Universteit Twente, Saxion e.a. 

‘Dutchinnovation.org is er voor visionaire leiders, innovatieve disruptors, future shapers en technologie-experts. We stimuleren cross-over innovatie, stimuleren de samenwerking en bieden je netwerkmogelijkheden.’

Ferrule bouwt en onderhoud de website en bijbehorende evenementensites. We vinden het heel tof dat we op deze manier kunnen bijdragen aan deze grens-verleggende ontwikkelingen!  

Ferrule is websitepartner van Dutch Innovation

4. Natuur op loopafstand

Naast alle stedelijke genoegens heeft Enschede een ander groot voordeel. Namelijk dat je heel makkelijk en snel midden in de natuur staat. Aan onze kant van de stad vind je het Rutbeek en het Witte Veen. Een paar jaar geleden besloten we een caravan te kopen en die in de zomermaanden daar in het bos neer te zetten. In de weekenden zijn we dan ook vaak in de natuur te vinden. Voor ons de perfecte afwisseling tussen reuring en tot rust komen.

Buurse beek naast onze caravan

5. Samen werken aan mooiere leefomgeving

We zijn onderdeel van een groter geheel, op een specifiek moment in de tijd. Enschede heeft een verleden als Textielstad. We realiseren ons dat we voortbouwen op het harde werken van de generaties voor ons. Enschede is momenteel de groenste stad van Nederland en de gemeente is samen met de inwoners aan de slag om dat zo te houden. 

6. De mensen zelf

Even de kat uit de boom kijken. Ietswat stug, maar als ze eenmaal enthousiast zijn, zijn ze ook niet meer te stoppen. Mensen die we niet meer willen missen. We voelen ons verbonden, maar kunnen ook onze eigen gang gaan. Van een praatje bij het koffiezetapparaat tot saamhorigheid op de camping. Inmiddels is ons repetoire ook uitgebreid met wat Twentse woorden. Deze zinnen zijn er inmiddels ingeslopen:

Ik heb de knolletjes op. (Ik ben moe, tijd om naar bed te gaan)
We pakken de paling in. (Het is mooi geweest, je gaat naar huis.)
Aanmaken! (opschieten) 

7. Betaalbaar wonen met tuin

Ok, nu zijn de huizenprijzen ook in Twente de pan uitgestegen. Maar tot een jaar geleden kon je hier nog heel goed een betaalbaar huis vinden. In ons geval een huis dicht bij het centrum, met grote tuin, rustige straat en snel bereikbaar via A1 of andere aanrijroutes. In vergelijking met andere stukken Nederland vallen de prijzen relatief mee. 

De drie voordelen van een ontwerpbureau, gespecialiseerd in websites en identiteit, in Enschede. 

Vervolgens beantwoorden we nog de vraag hoe het zit met werk. Wat zijn de voordelen van een eigen bedrijf in Enschede? 

1. Ja, er is werk 

Dat de persoonlijke voordelen groot zijn is onze familie inmiddels wel van overtuigd. Maar hoe zit het dan met werk? En dan gaan jullie ook nog samen ondernemen… Je begrijpt, dat levert toch her een der een zorgelijke frons op. 

Voor ons gevoel is er werk genoeg. Maar is dat nog ergens op te baseren? Op de website van Kennispunt Twente vind je cijfers van o.a. de economie en werkgelegenheid. 

Bron: Kennispunt Twente

De werkgelegenheid en aantal werkzame personen in Enschede stijgt al een aantal jaar. Zeker voor onze sector (informatie & communicatie) zie je een flinke stijging. Daarnaast verwacht de gemeente de komende jaren te groeien in aantal inwoners. 

2. Er is vraag naar creativiteit & innovatie 

In dit artikel, lees je over het DNA van Enschede; technologie, innovatie en creativiteit. Het is een universiteitsstad en zoals ook aangegeven bij de persoonlijke redenen om in het oosten te wonen, gebeurd er van alles op dit gebied. Dit maakt het interessant voor ons om hier te wonen en te werken. 

3. Het is geen randstad 

En dat is wat ons betreft ook gelijk het voordeel. Natuurlijk zijn hier verschillende websitebouwers, reclamebureaus en visueel strategen. Maar niet op elke hoek van de straat. Ondernemen in Twente betekent voor ons in de praktijk; huisstijlen ontwerpen en websites bouwen voor ondernemers in Enschede en daar buiten. Een persoonlijke relatie met de klant, helderheid en positiviteit zijn voor ons belangrijk. Deze waarden passen ook goed bij de mentaliteit. Weten waar je aan toe bent, een duidelijk traject. Met een dosis positiviteit waardoor de ondernemer weer vooruit kan met zijn of haar bedrijf.

Het moge duidelijk zijn. 

Wij wonen en werken met veel plezier in Enschede.

Wil je meer weten? Van harte welkom in ons kantoor aan de Zuiderval.