Wat doe je als de resultaten van de website en je bedrijf tegen vallen? Je hebt een mooie nieuwe website, je bent helemaal klaar om meer klanten te helpen, maar de resultaten vallen tegen. 

Herkenbaar? 

Ook voor ons soms realiteit. Natuurlijk hebben we prachtige testimonials, tevreden klanten en websites die precies doen wat we van te voren gehoopt hadden.

Maar soms ook niet, dan valt het tegen. Dan moet een strategie bijgeschaaft worden.

Een persoonlijk voorbeeld 

Toen het aan het begin van de epidemie duidelijk werd dat live contact er voorlopig niet in ging zitten, pasten we de koers van ons marketingplan aan. Onze eigen online aanwezigheid mocht meer aandacht krijgen. De meeste opdrachten krijgen we via tevreden klanten, maar we wilden uitproberen wat het effect van meer online zichtbaarheid zou zijn. 

We maakten een content-kanon-plan. Elke week een blog en nieuwsbrief. En een actieplan voor Pinterest. Elke blog levert 10 Pinterest afbeeldingen op, die compleet met de juiste tags en via een handig platform op de juiste tijd op Pinterest worden gepubliceerd. José had een uitgebreide Pinterest course gevolgd en zag kansen; nog niet veel Nederlandse ondernemers gebruikten Pinterest op deze manier. Terwijl in Amerika de resultaten door het dak gingen.

Dat zou toch leuk zijn als ons dat ook zou lukken?!

Na ruim een half jaar elke dag pinnen maakten we de balans op. We wisten dat we even geduld moesten hebben. Maar er gebeurde wel heel erg weinig; er druppelde hier en daar een bezoeker binnen via Pinterest, maar in het geheel niet noemenswaardig.

Vlak voor de zomer, na het zoveelste teleurstellende rapportje, besloot José contact op te nemen met een Nederlandse Pinterest expert. Deze vriendelijke dame bekeek ons account en concludeerde dat we inderdaad alles deden ‘volgens de boekjes’.

Toen kwam de aap uit de mouw. Nederland is geen Amerika. En helaas wordt Pinterest door de meeste Nederlanders alleen gebruikt voor specifieke categorieën, zoals recepten, kleding, wonen etc. 

De marketing strategieën die we zo keurig hadden toegepast, werkten (nog) niet voor onze business. 

Dit betekent niet dat het nooit zou gebeuren, wel dat ik mijn verwachtingen drastisch moest bijschaven. (Bijna) geen nieuwe klanten op korte termijn via deze weg.

Gelukkig was de basis van ons content-kanon de blog en de nieuwsbrief. En dat liep gelukkig goed. Er kwamen nieuwe klanten binnen via de nieuwsbrief. 

4 tips voor als de resultaten tegenvallen

Je leest het overal, ondernemen is vallen en opstaan. Je leert het meest van je fouten. Het is geen rechte lijn omhoog.. etc.
Natuurlijk, theoretisch begrijpen we dit allemaal. Maar wat doe je op het moment supreme?

# Zorg voor een positief duwtje voor je mindset

Hoe je omgaat met emoties bepaalt hoe je je voelt. We hebben altijd een keuze hoe we omgaan met de omstandigheden. Even flink balen mag gerust.

Ik ben blij dat ik op dit soort momenten samenwerk met Jurgen. Als iets niet werkt zoals mijn zorgvuldig uitgedachte plan, kan ik flink uit het lood geslagen zijn. Gedachtes als ‘Laat maar zitten, het heeft toch geen zin’ gaan overheersen en vervolgens kom ik niet meer in beweging. Jurgen weet me dan altijd aan het lachen te krijgen.’

– José

Het kan fijn zijn om op deze momenten contact te zoeken met iemand die je even een ander perspectief op de zaken kan geven. Een businessbuddy, een ondernemerscoach, of misschien je partner of een goede vriend(in). 

# Maak een wall of fame voor mindere tijden

Een andere tip is om jezelf te herinneren aan succesmomenten. We weten dat hoogte en diepte punten elkaar zullen afwisselen. Door de hoogtepunten visueel te maken. Bijvoorbeeld door een prikbord met resultaten, foto’s en bedankjes.

# Stel je verwachtingen weer bij

In het boek Master je Mindset las ik deze quote:

Hoop niet dat het makkelijker wordt, zorg dat je jezelf verbetert. Hoop niet om minder problemen, zorg voor meer vaardigheden. Hoop niet op minder uitdagingen, zorg voor meer wijsheid.

– Jim Rohn

Stiekem hoop ik soms dat het nu echt vanzelf zal gaan, dat we nu toch wel alles weten wat we moeten weten. Deze quote helpt me om niet te treuren als de zaken toch tegenvallen. Even treuren op de bank en vervolgens denken: ‘Ok, wat gaan we nu doen?’.

# Vraag advies aan een expert

In het voorbeeld van onze Pinterest-ervaring hadden we het meest aan het eerlijke advies van de Pinterest-expert. Vraag om hulp. Veel mensen zijn bereid je even op weg te helpen.

Wij ook.

Loopt jouw website niet zoals je had verwacht?

Kijk dan eens bij onze download ‘Website check-up’.