Kleurencombinaties kiezen met Adobe color wheel

Kleuren kiezen kan op verschillende manieren. Wij kiezen vaak voor een combinatie van kleurentheorie en de natuurlijke voorkeur van de klant voor bepaalde kleuren. De kleuren waar je voorkeur naar uitgaat, zegt iets over jou. Bijvoorbeeld over je karakter, kwaliteiten en talenten. Bepaalde kleuren hebben je hele leven lang een voorkeurspositie. Als ontwerper heb ik ook zo mijn voorkeuren, maar ik wil natuurlijk niet altijd dezelfde kleuren gebruiken. Om inspiratie voor kleurencombinaties op te doen maak ik regelmatig gebruik van een colorpicker. Een handige tool om hiervoor te gebruiken is Adobe Color Wheel.

Hoe werkt Adobe color wheel?

Met de online tool van Adobe Color kan je kleurthema’s extraheren uit foto’s. In het voorbeeld zie je een foto die ik heb toegevoegd aan de tool. Vervolgens kun je uit verschillende stemmingen kiezen. Ik koos hier voor ‘kleurrijk’. In de foto verschijnen bolletjes kleur die je met de met je muis kan verplaatsen. Adobe Color geeft zelf een aantal suggesties, maar je kan dus ook handmatig een selectie maken. Dit is handig als je bijna alle kleuren uit het palet mooi vindt, maar een bepaalde kleur nog wilt veranderen.

Kleuren kiezen met de gratis tool Adobe Color

Tip: Zoek je gratis mooie stockbeelden? Lees dan onze blog ‘Hoe kies je gratis stockfoto’s die bij je huisstijl passen’.

  • Kies een stemming. Welk palet spreekt je meer aan; kleurrijk, helder of gedempt?
  • Met een Adobe ID kan je de gemaakte kleurenpaletten opslaan en openen in Adobe programma’s zoals Adobe Photoshop en Indesign. Je kan ook een prinscreentje maken van je scherm en de kleurnummers gebruiken in designprogramma’s of doorgeven aan je ontwerper.

Benieuwd naar de kleurbetekenis van een bepaalde kleur? Kijk dan eens op onze blog onder ‘branding stijl’ of begin met de blog over de kleurbetekenis van de kleur geel en oranje.

Het kleurenpalet is een belangrijk onderdeel van een professionele identiteit

Wil jij klanten aantrekken met ene profesionele uitstraling? Download dan onze gratis checklist met de 7 elementen die je nodig hebt om je eigen brand identiteit vorm te geven!